Tip Masak Secara Sihat

Untuk mengurangkan pengambilan natrium, lemak dan kolestrol, cara memasak adalah sama pentingnya dengan apa yang kita masak. Anda boleh memakan apa sahaja makanan  kegemaran anda jika tahu bagaimana cara memasaknya secara sihat. Jauhkan garam daripada tempat anda memasak, kurangkan penggunaan minyak yang memang diketahui mengandungi banyak lemak dan kalori yang tidak diperlukan oleh badan. 

Ikuti langkah berikut bagi cara memasak yang lebih sihat.

1. Kacau goreng
    Gunakan periuk untuk memasak sayur, makanan laut dan daging pula dimasak di dalam stok sayuran ataupun paling tidak menggunakan minyak dalam kuantiti yang sedikit.

2. Ketuhar Gelombang 
    Memasak menggunakan ketuhar gelombang adalah sebagai alternatif yang baik kerana ia cepat dan tidak menambahkan lemak atau kalori.
3. Panggang
    Letak penapis di atas kuali supaya daging yang dimasak tidak diletakkan di atas minyak titisannya sendiri.

4. Bakar 
    Sebelum makanan dibakar, sapukan alatan masakan dengan jus lemon atau minyak soya tambahan.

5. Stim
    Stimkan sayur-sayuran di dalam bakul di atas air yang sedang mereneh. Ia akan mengekalkan lebih rasa dan tidak memerlukan penggunaan garam. 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »